Vaddiszn?h?sos pirog ?s "Test the BEST"

2021-01-31

sponsored links

 

Egy komplex bejegyz?ssel ?rkeztem ma hozz?tok. M?g a ny?ron jelentkeztem az RWS l?szergy?rt? c?g Speed Tip Pro l?szer?nek tesztel?s?re. Az es?lytelenek nyugalm?val indultam, de nagy ?r?m?mre ?rtes?t?st kaptam ?sszel, hogy 15 magyar vad?sszal egy?tt ?n is beker?ltem a magyarorsz?gi kiv?lasztottak k?z?, ami igaz?n nagy megtiszteltet?s. A v?llal?som az volt, hogy letesztelem egy vad?szat sor?n a l?szert, elmondom a tapasztalataimat ?s v?g?l k?sz?tek egy finom vad?telt a ter?t?kre hozott vadb?l. Nem lesznek v?res jelenetek, mert erre figyelek minden egyes alkalommal itt a blogon. Finom falatokb?l ?s tapasztalatokb?l viszont ann?l t?bb lesz!

MI AZ A PIROG?

A pirog egy orosz ?tel, amely kelt t?szt?b?l k?sz?l ?s s?s (h?s, k?poszta, gomba...) vagy ?des t?ltel?kkel (alma, di?...) t?ltik. Orsz?gonk?nt v?ltozhat az ?tel elnevez?se ?s elk?sz?t?se. Valahol hossz?k?s, valahol kerek, valahol pedig olajban s?tik vagy ?ppen egyszer?en s?t?ben toj?ssal lekenve. Egyes forr?sok szerint a pirog sz? eredete a szl?v ?egyh?zi t?nk?lyb?za sz?b?l gy?kerezik. Lengyelorsz?gban m?r a XIII. sz?zadban s?t?ttek pirogot, de ?r?sos recept csup?n a XVII. sz?zadb?l maradt fenn. Ha igaz?n autentikus finoms?got enn?tek ?s nem szeretn?tek magatok nekil?tni, akkor l?togassatok el a szolnoki Balalajka Orosz Bisztr?ba! De Budapesten m?r street foodk?nt is v?s?rolhattok bel?le k?t helyen is. 


Hozz?val?k a t?szt?hoz kb. 12 darabhoz: 

500 g liszt

25 g friss ?leszt?

1,5 dl v?z

0,75 dl ?tolaj

1/2 ek. s?

1 ek. cukor


Hozz?val?k a t?ltel?khez:

250 g vaddiszn?comb vagy tarja dar?lva

100 g lilahagyma

100 g csiperke gomba

1/2 tk. s? (?zl?s szerint kevesebb)

1/2 tk. ?r?lt fekete bors

1/2 kk. ?r?lt bor?kabogy?

2 ek. ol?vaolaj


? A t?szta elk?sz?t?s?vel kezd?nk. 1,5 dl langyos v?zbe morzsoljuk az ?leszt?t ?s egy csipet cukorral egy?tt meleg helyen felfuttatjuk. 

? Majd egy dagaszt?t?lba ?ntj?k a lisztet, a s?t , a marad?k cukrot. V?g?l hozz?adjuk az ?tolajat ?s a felfuttatott ?leszt?t. Ak?r k?zzel, ak?r g?ppel alaposan kidolgozzuk, majd letakarva dupl?j?ra kelesztj?k. Ha t?l l?gy a t?szta, akkor adjunk hozz? m?g egy kis lisztet, ha pedig t?l kem?ny, akkor m?g egy kis langyos v?zzel laz?thatunk rajta. Minden a liszt min?s?g?t?l f?gg. 

? Am?g kel a t?szta, addig elk?sz?tj?k a t?ltel?ket. A lilahagym?t felkock?zzuk, a gomb?t szint?n kock?ra v?gjuk.

? Egy ev?kan?l ol?vaolajon megpir?tjuk a hagym?t ?s a gomb?t, majd f?lretessz?k. 

? Egy m?sik serpeny?ben 1 ev?kan?l ol?vaolajon a dar?lt vadh?st pir?tani kezdj?k. F?szerezz?k s?val, ?r?lt fekete borssal ?s egy f?l k?v?skan?l ?r?lt bor?kabogy?val. Megpir?tjuk a h?st, ne maradjon nyers sehol ?s hozz?keverj?k az el?bb elk?sz?tett hagyma - gomba kever?ket.

? A megkelt t?szt?b?l gomb?cokat form?zunk. Ha valaki nagyon prec?z, akkor m?rjen egyenl? adag? t?sztamennyis?geket. 

? A gomb?cokat ellap?tjuk ?s a k?zep?kbe kb. egy ev?kan?l t?ltel?ket rakunk. 

? A t?szta k?t oldal?t ujjainkkal ?sszenyomkodjuk a t?ltel?k tetej?n. Mindenhol z?r?djon. Valaki egyszer?en csak az egyik oldal?t r?hajtja a m?sikra ?s ott nyomkodja ?ssze. ?n az els?t alkalmazom.

? K?t opci? l?tezik a s?t?sre. Vagy s?t?pap?rral b?lelt tepsibe tessz?k a pirogokat, megkenj?k toj?ssal ?s kb. 200 ?C-os s?t?ben 15 perc alatt megs?tj?k (a s?t?si id? f?gg a t?szta vastags?g?t?l is, 10 perc ut?n m?r figyelgetni kell) vagy egyszer?en olajban kis?tj?k. ?n most a m?sodik opci?t v?lasztottam. Tartalmas, laktat? ?telt kapunk s?t?s ut?n. Melegen fogyasztjuk.


Most pedig ?les v?lt?ssal besz?lj?nk egy kicsit az RWS l?szer tesztel?semr?l. A RUAG GmbH. ?ltal biztos?tott Speed Tip Pro elmenevez?s? l?szert pr?b?lhattam ki. Sajnos maga a hazai aj?nd?k l?szer ?tv?tel nem ment g?rd?l?kenyen, ?gy egy kis ez volt az egyetlen, ami kicsit elszomor?tott, de ut?na remek tapasztalatokra tettem szert. 


A m?rka nem ismeretlen sz?momra, mivel csak RWS l?szert haszn?lok a Sauer 101 Classic 30-06 Springfield goly?s vad?szfegyveremhez. A kor?bbi l?szer az RWS EVO 11,9 g volt, ?gy m?rk?n bel?l v?geztem most egy kis ?sszehasonl?t?st. El?sz?r kezdem a csomagol?ssal. Sokkal jobban szeretem ezt a v?ltozatot, mint a kor?bbi pap?rdobozosat, a pap?r elv?laszt? rekeszekkel. Itt, k?nyelmesen elviszek a zsebemben egy m?anyagtart?ba rejtett 5 darabos l?szert. Nem kocog, nem kopog, mint kor?bban a t?sk?ba rakva. Nagyon praktikus. A dobozon l?that? ablakos r?sz sz?momra nem felt?tel, de a desig igaz?n term?szetk?zeli lett az ?j sz?ri?n?l. 
A jelenleg tesztelt Speed Tip Pro l?szer 10,7 g-ot nyom. Teh?t k?nnyebb, mint a kor?bbi t?pus. Ez a l?szer az RWS egy ?j fejleszt?se. Hosszabb t?vokra tervezt?k, de m?g ?gy is megtartva a gyors meg?ll?t? hat?st ?s a lapos r?pp?ly?t. A l?ved?k ?ramvonalas form?ja ?s a V alak? m?anyag hegy biztos?tja a sikeres v?gkimenetelet. A f?rt m?anyag hegy ?s a gyorsan repeszesed? el?ls? magr?sz felel ez?rt.



Els? utam a l?t?r fel? vezetett, mivel nem a vadon gyakorol az ember. Tov?bb? egy?ltal?n nem rendelkezem nagy gyakorlattal, ?gy minden egyes alkalmat megragadok ahhoz, hogy m?g magabiztosabb ?s pontosabb legyek a l?v?skor. Rengeteg bizonytalans?got ki lehet ?gy z?rni ?s a sebz?sek lehet?s?g?t is minimaliz?lni tudja az ember. Term?szetesen ezer m?s befoly?sol? t?nyez? lehet, amit nem lehet megel?zni, de legal?bb nyugodt lelkiismerettel megy az ember a vad?szatra, hisz az ? r?sz?r?l mindent megtett. 



A fot?n j?l l?that?, hogy az eredeti bel?v?shez k?pest igen magasan hordott a l?szer. Viszont n?mi be?ll?t?st ?s tesztl?v?st k?vet?en minden a hely?re ker?lt. Ha egy ?llat sz?v?nek m?ret?hez hasonl?tjuk a tal?latok k?p?t, akkor mindenk?ppen vit?lis szervet ?r a l?v?s. 
Ezek ut?n m?r indulhatott is a tesztel?s ?lesben!


N?h?ny l?t?ri t?ltel?kfot?t is megosztok veletek! ?gy l?thatj?tok, hogy val?ban ?n vagyok az ?r?s m?g?tt n? l?temre!?




Mivel ez egy gasztroblog ?gy a v?res vad?szjelenetekt?l mindig megk?m?llek benneteket, ti m?r csak a finoms?gokb?l mer?thettek ?tleteket. A tapasztalataimat viszont megosztom veletek.  M?g a k?t ?nnep k?z?tti id?szakban t?rt?net egy r?vid erd?j?r?s. 
Ter?t?kre ker?lt magaslesen ?lve, p?r?s, de nem es?s id?j?r?si viszonyok k?z?tt egy 26 kg-os s?ld? kb. 90-100 m-es t?vols?gb?l lapockal?v?ssel. A l?v?s hely?n tiszta, j?l l?that? v?rnyom maradt. A r?l?v?s hely?n maradt a vad, nem volt sz?ks?g ism?tl?sre. A bemeneti seb kicsi, tiszta volt. A kimeneti seb is hasonl? m?rt?k? volt. 

?dv a vad?sznak, tisztelet a vadnak! 

K?sz?n?m a lehet?s?get az RWS csapat?nak a tesztel?sre!







Folytats a blogon ... www.boldogkukta.hu/2021/01/vaddisznoh...

sponsored links

Keres?s