Vaddiszn?h?sos pirog ?s "Test the BEST"
sponsored links
Egy komplex bejegyz?ssel ?rkeztem ma hozz?tok. M?g a ny?ron jelentkeztem az RWS l?szergy?rt? c?g Speed Tip Pro l?szer?nek tesztel?s?re. Az es?lytelenek nyugalm?val indultam, de nagy ?r?m?mre ?rtes?t?st kaptam ?sszel, hogy 15 magyar vad?sszal egy?tt ?n is beker?ltem a magyarorsz?gi kiv?lasztottak k?z?, ami igaz?n nagy megtiszteltet?s. A v?llal?som az volt, hogy letesztelem egy vad?szat sor?n a l?szert, elmondom a tapasztalataimat ?s v?g?l k?sz?tek egy finom vad?telt a ter?t?kre hozott vadb?l. Nem lesznek v?res jelenetek, mert erre figyelek minden egyes alkalommal itt a blogon. Finom falatokb?l ?s tapasztalatokb?l viszont ann?l t?bb lesz!
MI AZ A PIROG?
A pirog egy orosz ?tel, amely kelt t?szt?b?l k?sz?l ?s s?s (h?s, k?poszta, gomba...) vagy ?des t?ltel?kkel (alma, di?...) t?ltik. Orsz?gonk?nt v?ltozhat az ?tel elnevez?se ?s elk?sz?t?se. Valahol hossz?k?s, valahol kerek, valahol pedig olajban s?tik vagy ?ppen egyszer?en s?t?ben toj?ssal lekenve. Egyes forr?sok szerint a pirog sz? eredete a szl?v ?egyh?zi t?nk?lyb?za sz?b?l gy?kerezik. Lengyelorsz?gban m?r a XIII. sz?zadban s?t?ttek pirogot, de ?r?sos recept csup?n a XVII. sz?zadb?l maradt fenn. Ha igaz?n autentikus finoms?got enn?tek ?s nem szeretn?tek magatok nekil?tni, akkor l?togassatok el a szolnoki Balalajka Orosz Bisztr?ba! De Budapesten m?r street foodk?nt is v?s?rolhattok bel?le k?t helyen is.
Hozz?val?k a t?szt?hoz kb. 12 darabhoz:
500 g liszt
25 g friss ?leszt?
1,5 dl v?z
0,75 dl ?tolaj
1/2 ek. s?
1 ek. cukor
Hozz?val?k a t?ltel?khez:
250 g vaddiszn?comb vagy tarja dar?lva
100 g lilahagyma
100 g csiperke gomba
1/2 tk. s? (?zl?s szerint kevesebb)
1/2 tk. ?r?lt fekete bors
1/2 kk. ?r?lt bor?kabogy?
2 ek. ol?vaolaj
? A t?szta elk?sz?t?s?vel kezd?nk. 1,5 dl langyos v?zbe morzsoljuk az ?leszt?t ?s egy csipet cukorral egy?tt meleg helyen felfuttatjuk.
? Majd egy dagaszt?t?lba ?ntj?k a lisztet, a s?t , a marad?k cukrot. V?g?l hozz?adjuk az ?tolajat ?s a felfuttatott ?leszt?t. Ak?r k?zzel, ak?r g?ppel alaposan kidolgozzuk, majd letakarva dupl?j?ra kelesztj?k. Ha t?l l?gy a t?szta, akkor adjunk hozz? m?g egy kis lisztet, ha pedig t?l kem?ny, akkor m?g egy kis langyos v?zzel laz?thatunk rajta. Minden a liszt min?s?g?t?l f?gg.
? Am?g kel a t?szta, addig elk?sz?tj?k a t?ltel?ket. A lilahagym?t felkock?zzuk, a gomb?t szint?n kock?ra v?gjuk.
? Egy ev?kan?l ol?vaolajon megpir?tjuk a hagym?t ?s a gomb?t, majd f?lretessz?k.
? Egy m?sik serpeny?ben 1 ev?kan?l ol?vaolajon a dar?lt vadh?st pir?tani kezdj?k. F?szerezz?k s?val, ?r?lt fekete borssal ?s egy f?l k?v?skan?l ?r?lt bor?kabogy?val. Megpir?tjuk a h?st, ne maradjon nyers sehol ?s hozz?keverj?k az el?bb elk?sz?tett hagyma - gomba kever?ket.
? A megkelt t?szt?b?l gomb?cokat form?zunk. Ha valaki nagyon prec?z, akkor m?rjen egyenl? adag? t?sztamennyis?geket.
? A gomb?cokat ellap?tjuk ?s a k?zep?kbe kb. egy ev?kan?l t?ltel?ket rakunk.
? A t?szta k?t oldal?t ujjainkkal ?sszenyomkodjuk a t?ltel?k tetej?n. Mindenhol z?r?djon. Valaki egyszer?en csak az egyik oldal?t r?hajtja a m?sikra ?s ott nyomkodja ?ssze. ?n az els?t alkalmazom.
? K?t opci? l?tezik a s?t?sre. Vagy s?t?pap?rral b?lelt tepsibe tessz?k a pirogokat, megkenj?k toj?ssal ?s kb. 200 ?C-os s?t?ben 15 perc alatt megs?tj?k (a s?t?si id? f?gg a t?szta vastags?g?t?l is, 10 perc ut?n m?r figyelgetni kell) vagy egyszer?en olajban kis?tj?k. ?n most a m?sodik opci?t v?lasztottam. Tartalmas, laktat? ?telt kapunk s?t?s ut?n. Melegen fogyasztjuk.